Home > Wooonblog > Klein wonen: zo richt je een kleine ruimte slim in
Klein wonen: zo richt je een kleine ruimte slim in

Klein wonen: zo richt je een kleine ruimte slim in

09 November 2016

Een klein huis oogt snel sfeervol en gezellig, maar de inrichting kan soms problemen geven. Kun jij wel wat tips en advies gebruiken? Lees dan snel verder! Wij geven je handige tips, inspiratie én antwoord op al jouw woonkamer gerelateerde vragen in onze Wooonwiki

Als je klein behuisd bent, kan de inrichting soms een flinke uitdaging zijn. Gelukkig zijn er diverse manieren op een kamer groter te laten lijken. Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rij!

1. Werk met één kleur
Met kleur kun je een ruimte groter of kleiner laten lijken. Lichte kleuren doen een ruimte groter ogen terwijl een kamer met donkere kleuren juist kleiner oogt.

2. Hoge poten
Over het algemeen geldt, hoe meer je kunt zien hoe groter de kamer lijkt. Kies dus voor stoelen op pootjes, zodat je nog een flink stuk van de vloer ziet. Ook een tafel met een glazen tafelblad helpt om een kamer groter te laten lijken. 

Kleine woonkamer 1.jpg

3. Laat de vloer doorlopen
Nog zo’n handige tip: laat de vloer zoveel mogelijk doorlopen over de hele verdieping. Vooral op de bovenverdieping is dit vaak goed te realiseren. De kamers lijken zo in elkaar over te lopen, wat verruimend werkt.

4. Ruim je rommel op!
Veel losse spullen geven vaak een rommelig effect. Ons advies: zet een paar mooie accessoires neer en ruim vooral goed op.


5. Werk met spiegels 
Grote kans dat je deze tip al eerder hebt gehoord. Werk met spiegels om de ruimte optisch groter te laten lijken. Zorg er wel altijd voor dat je de spiegel in de richting van de open ruimte plaatst.

Kleine woonkamer 2.png

6. Ga voor grote meubels
Dit klinkt misschien gek, maar in een kleine ruime kun je beter voor een paar grote meubels kiezen dan de ruimte vol zetten met allerlei kleine meubeltjes. Gebruik van een paar grote meubels ziet er vaak opgeruimder uit.

7. Praktische meubels
Let er bij de keuze van nieuwe meubels op dat deze praktisch zijn en het liefst een dubbelfunctie hebben. Een kist kun je bijvoorbeeld als bankje gebruiken, maar het is ook gelijk een handige opberger.

8. Zwevende meubels
Hoe meer je van de vloer ziet, hoe groter de ruimte oogt. Een bank op pootjes biedt uitkomst, maar je kunt ook denken aan zwevende meubels. Zo zijn wandkasten en tv-meubels vaak ook als zwevend model verkrijgbaar.

9. Verf plinten mee
Een andere truc om een ruimte groter te laten lijken is door de plinten in dezelfde kleur te schilderen als de vloer.

10. Veel daglicht
Voor een kleine ruimte geldt hoe meer daglicht hoe beter. Schuif dikke gordijnen zo snel mogelijk open, of maak gebruik van transparante vitrage. Ook planten en andere vensterbank-vullende objecten kun je het beste achterwege laten.