Home > Wooonblog > Zo creëer je meer licht in huis!
Zo creëer je meer licht in huis!

Zo creëer je meer licht in huis!

09 November 2016

Nu de klok een uur is teruggezet zijn de donkere dagen weer aangebroken. Zeker op een onstuimige dag met regen en wind, kun je rustig om drie uur ’s middags al de lampen aan doen. Herkenbaar? Wij geven je een tiental tips hoe je eenvoudig meer licht in huis kunt creëren.

Elke woning heeft er wel mee te maken, donkere plekken met weinig daglicht. Denk aan het trapgat of de kelder. Veel licht is belangrijk in huis. Je huis lijkt er immer groter door. Het is zelfs zo erg dat een donker huis een veelvoorkomende reden is voor mensen om te verhuizen.

#1 Gordijnen open

Een snelle manier om meer daglicht te creëren is door al je gordijnen, jaloezieën enzovoort open te doen. Zelfs dunnen vitrage houdt toch nog een flink stuk daglicht tegen.

lichte woonkamer 2.jpg

#2 Lege vensterbank

Bouw de vensterbank niet vol met hoge planten en andere decoratie. Natuurlijk staat een volle vensterbank gezellig, maar het houdt stiekem ook veel daglicht tegen. Wil je toch wat groen in het raam? Kies dan voor een slanke plant met weinig blad.

#3 Kleur van de muur

Ook de kleur van de muren is van invloed op de hoeveelheid licht in huis. Met een witte muur oogt een altijd ruimte groter. En uiteraard geldt: hoe witter, hoe beter. Zelfs lichte kleuren zoals bijvoorbeeld beige absorberen al veel licht. Wil je toch graag een muur een kleur geven? Kies dan de muur uit waar het meeste licht op valt. Ga je voor wit? Kies dan voor RAL 9010, dit is in tegenstelling tot spierwit een warme wit-tint die wel veel licht reflecteert.

#4 Vermijd donkere meubels

Pas op met donkere meubels in huis. Ook al zijn al je muren wit, door de toevoeging van donkerkleurige of zwarte meubels lijkt je interieur alsnog kleiner. Heb je net donkere meubels aangeschaft? Met lichte kussens of een (tafel)kleed kun je de meubels wel weer lichter maken.

lichte woonkamer 3.jpg

#5 Velours absorbeert licht

Ook de soort stof kan van invloed zijn op de hoeveelheid licht in huis. Wist je bijvoorbeeld dat velours stoffen meer licht absorberen? Velours gordijnen zijn dus geen goed idee.

#6 Groot struikgewas

Zorg er altijd voor dat er geen ramen geblokkeerd worden. Bespraken we bij punt 2 al hoe belangrijk het is om de vensterbank leeg te houden, ook een grote struik in de tuin kan de lichtinval flink hinderen. Maar denk ook aan de zonwering aan de buitenkant van je huis die in de winter kan worden opgeborgen.

lichte woonkamer 4.jpg

#7 Extra verlichting

Natuurlijk is het plaatsen extra verlichting ook altijd een optie. Het grootste effect heeft het om de verlichting te plaatsen op donkere plekken in huis. Soms is het al genoeg om de lamp te vervangen voor een exemplaar met een hoger wattage.

#8 Licht vloerkleed

Ook een donkere vloer in huis kan veel licht absorberen. Heb je een donkere vloer in huis? Dan hoef je de vloer echt niet te vervangen, maar je zou bijvoorbeeld wel een licht vloerkleed kunnen aanschaffen.