Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe bank?

Een nieuwe bank is niet alleen een flinke uitgave, het is ook een bepalend element in je interieur. Het model, de kleur en soort stof zijn samen met de plek van grote invloed op de sfeer in de woonkamer. Vijf dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe bank:


1. Heb je een kleine woonkamer? Kies dan altijd voor een bank op pootjes! Doordat je onder de bank door kunt kijken en meer van de vloer ziet, lijkt de kamer optisch groter.

2. Controleer goed of de bank echt wel in de kamer past. In de winkel lijkt een bank vaak kleiner dan wanneer deze bij je thuis in de woonkamer staat. Je kunt bijvoorbeeld met kranten of tijdschriften het formaat van de bank uitleggen op de vloer. Zo krijg je een beter beeld van hoe de bank straks zal staan en zie je gelijk of er nog genoeg loopruimte overblijft. Ook kunt uv vragen in de winkel of er een 3D ontwerp van de woonkamer gemaakt kan worden.

3. Ook de keuze voor de bekleding van de bank is iets om goed bij stil te staan. Heb je kleine kinderen of een huisdier? Vraag de verkoper welke stof het minst gevoelig is voor vlekken. Een andere optie is een bank met een afneembare hoes. Of laat de bank impregneren, dan ben je vaak voor een aantal jaar verzekerd tegen vlekken. Staat de bank in de felle zon? Ga dan niet voor een stof van 100% natuurlijke materialen, deze verkleuren namelijk sneller.

4. Iets anders om op te letten is de kleur van de bank. Dit is grotendeels afhankelijk van je eigen woonsmaak. In een industrieel interieur past een donkere leren bank erg goed, terwijl in een landelijk interieur een beige of vergrijsde kleur mooi past. Denk er wel aan dat je op een lichte effen stof eerder vuil en vlekken ziet dan op een donkere stof.

5. Als laatste is het formaat en model van de bank van belang. Krijg je regelmatig visite over de vloer? Dan is het wel fijn als er zeker drie mensen op kunnen zitten. Lig je ’s avonds graag languit voor de televisie dan is een chaise longue erg fijn. Wil je af en toe een dutje doen op de bank? Let er dan op dat je languit op de bank kunt liggen.

Terug naar overzicht