Prominent

2.jpg

Een kleine woonkamer optisch groter laten lijken? Zo doe je dat!

Iedereen droomt ervan; een mooie, grote woonkamer waar je alles in kwijt kunt. Helaas is door de huidige woningmarkt het vinden van een ruim appartement of huis lastig te vinden én te betalen. Toch zijn er talloze manieren om een kleine woonkamer optisch groter te laten lijken. Speel met de ruimte die je hebt. In deze blog geven wij je alvast een aantal tips in de goede richting.

Kies voor een licht kleurenpalet

Een kleine woonkamer inrichten begint bij de kleur. Zo geldt voor kleinere ruimtes; kiest licht boven een donker kleurenpalet. Doordat lichte tinten, het licht weerkaatsen creëer je een open ruimte. Kleuren als blauw en groen vergroten dit effect. Gebruik daarentegen niet te veel verschillende kleuren, maar blijf in dezelfde tinten werken ofwel ton sur ton. Voer dit door in zowel de vloer, wand als het meubilair. Een groots effect wat gelijk invloed heeft op de ruimtelijkheid en jouw gevoel. Maak gebruik van de 60-30-10 regel om te zorgen voor de juiste balans. Met deze regel kies je drie kleuren waarvan één kleur 60% van de ruimte beslaat, de andere kleur 30% en de laatste is de accentkleur dat 10% van de ruimte inneemt. Wil je niet alleen de woonkamer groter laten lijken maar ook hoger? Schilder dan het plafond mee.

3.jpg
Beeld: Sanders Wonen

Eén vloer in alle ruimtes

Net zoals de wanden en het plafond kan een vloer een ruimte groter of kleiner laten lijken. Zo speelt onder andere het formaat van de plank een grote rol in het optische effect van een kamer. Wanneer de woonkamer wat kleiner is maken smalle planken de ruimte een stuk groter. Daarnaast kun je bij een laminaatvloer kiezen of de planken in elkaar overlopen of wordt gescheiden door middel van een V-groef. De plek van deze groef heeft vervolgens effect op de ruimte. Een V-groef rondom maakt de woonkamer zowel in de lengte als de breedte ruimer, een groef aan de lange zijde maakt de ruimte langer en een groef aan de kopse kant maakt de kamer breder.

4.jpg
Beeld: Montèl

Kies voor: less is more

In een kleinere woonkamer geldt vooral: less is more. Kies een aantal mooie statement items uit en maak de ruimte niet té vol en rommelig. Zwevende meubels, zoals een hangend tv-meubel, zorgen voor een ruimtelijker effect. Daarentegen kun je voor een bank of tafel beter kiezen voor smalle en lage pootjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bank met slanke stalen poten en een ronde salontafel met dezelfde poten. Hierdoor kijk je niet tegen het meubilair aan, maar juist er doorheen. De zichtlijnen blijven bewaard en daarmee het ruimtelijke effect ook.  

Het is een leuke uitdaging om je creativiteit te gebruiken bij een beperkt aantal vierkante meters. Zo kan bijvoorbeeld een krukje dienen als bijzettafel. Ook planten nemen ruimte in beslag, hang ze daarom op aan het plafond!

11.jpg
Beeld: Goossens

Kom langs bij WOOON en laat je adviseren door onze woonexperts! Door de veelzijdigheid aan winkels heb je alles onder één dak om met bovenstaande tips van jouw huis een fijn thuis te maken. Zien wij je snel?