Prominent

Beeld 1.png

Verlichting; van natuurlijke sfeermakers tot functionele eyecatchers

Sfeerverlichting; een onmisbaar item voor een gezellige en knusse woonkamer. En zeker in de wintermaanden! Met de juiste verlichting verandert een sombere woonkamer moeiteloos in een sfeervolle ruimte. En kies je ook nog eens voor slimme lampen, dan kun je met één druk op de knop het licht afstemmen op het moment van de dag. Om jouw woonkamer zo optimaal mogelijk te verlichten is het handig om een lichtplan op te stellen. Hierin werk je de opzet van de verlichting in jouw woning uit: een lichtplan brengt je ideeën tot leven. In deze blog vertellen wij je meer over de juiste (sfeer)verlichting in jouw woonkamer.

Een goede basisverlichting

Overdag is een goed lichtplan amper nodig wanneer het daglicht naar binnen schijnt. ’s Avonds is dat een heel ander verhaal. Daarom is goede basisverlichting, en zeker in de wintermaanden, erg belangrijk. Basisverlichting is puur om je weg in huis te vinden, oftewel de lampen die je als eerste aandoet als je een ruimte binnenloopt. Het licht is onopvallend, geeft zo min mogelijk schaduwwerking en benadert zoveel mogelijk daglicht. Meestal kies je als basisverlichting in de woonkamer daarom voor een plafondlamp die direct zorgt voor goed licht en een fijne sfeer. Handig om de basisverlichting te kunnen dimmen én verschillende delen van de ruimte op verschillende schakelaars te zetten. Hiermee kun je tegelijkertijd en grotendeels de sfeer in de ruimte bepalen. 

Beeld 2.pngBeeld: Goossens

Verlichting met een functie

Naast de basisverlichting is het belangrijk om de functionele verlichting in de woonkamer te bepalen, oftewel lampen die een specifiek gedeelte belichten. Denk hierbij aan een mooie staande leeslamp bij een stijlvolle fauteuil waar je graag een boek leest of een wandlamp waarbij je een mooi schilderij uitlicht. Als sfeerverlichting kun je het beste kiezen voor een tafellamp, hanglamp of een richtbare vloerlamp. Overigens kan functionele verlichting vaak niet zonder basisverlichting, omdat de combinatie van deze twee jouw ogen rust geeft. 

Beeld 3.pngBeeld: Goossens

Afmaken met sfeerverlichting

Je wilt niet alleen dat je woonkamer goed verlicht is, maar ook dat het een gezellige en warme plek in huis is. Een plek waar je tot rust komt of gezellige avonden met familie of vrienden doorbrengt. Het geheim van een sfeervolle ruimte zit in de keuze voor de juiste sfeerverlichting. Sfeerverlichting is meer dan alleen ‘de lampen dimmen’. Speel bijvoorbeeld eens met kleur, waarbij een warme kleur of gloed een heel ander effect geeft dan wanneer je de ruimte iets donkerder maakt door middel van een dimmer. Lampen die hier veel voor worden gebruikt zijn wand-, vloer- en tafellampen. 

Beeld 4.png
Beeld: Goossens

Kom langs bij WOOON en laat je adviseren door onze woonexperts over een geschikt lichtplan voor jouw woning! En laat je daarnaast inspireren door de nieuwste collectie lampen bij WOOON. Zien we je snel?