Ben je toe aan een nieuwe badkamer? Dan denk je waarschijnlijk na over de tegels, een inloopdouche en een warme vloer. Maar de badkamer verbouwen geeft je ook de kans om op een slimme manier energie te besparen. Wij geven je graag een aantal tips!
In Nederland gebruiken we ruim 80 procent van ons warme water om te douchen. Om simpel en efficiënt energie te besparen kun je een waterbesparende douchekop installeren, ook wel een spaardouchekop genoemd. Zo’n douchekop geeft namelijk per minuut een maximaal aantal liter water, waardoor je in verhouding veel minder water zult verbruiken. Door nieuwe technieken zijn waterbesparende douchekoppen net zo comfortabel als een standaardversie, het verschil zit hem in het verbruik. Zo’n douchekop verbruikt ongeveer 40 procent minder warm water dan een normale variant.
Beeld: Sani-Dump
Bij een thermostaatkraan stel je een bepaalde temperatuur in, waarna het water met één druk op de knop wordt aangepast. Wanneer je hiervoor kiest, dan kies je niet alleen voor comfort maar ook voor duurzaamheid. Het voordeel van het gebruik van een thermosstaatkraan is dat het water sneller op de juiste temperatuur is waardoor er minder water verloren gaat.
Tip: veel thermostaatkranen hebben een aanduiding van 38 graden Celsius. Dat is een goede gemiddelde temperatuur voor bijvoorbeeld onder de douche of bad. Zo kun je veilig gebruik maken van de kraan en is daarnaast ook nog eens waterbesparend. Bovendien moet je vaak een extra knop indrukken om de kraan warmer te kunnen zetten, zo voorkom je onveilige situaties met kinderen.
Met een waterterugwinning-systeem kun je veel besparen op de energiekosten. Dit systeem gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om koud water voor te verwarmen. Doordat het warme water langs de koude waterleiding stroomt is er minder energie nodig om het koude water te verwarmen en gebruikt je cv-ketel minder gas of je warmtepomp minder stroom. Het water wordt dus niet gemengd. Een duurzame oplossing én goed voor je energierekening!
Beeld: Sani-Dump
Je herkent het misschien wel; je zit heerlijk in een warm bad, maar binnen no-time is het water flink afgekoeld en moet de warme kraan weer aangezet worden. Lang en ontspannen badderen is erg fijn, maar niet zuinig. Dit kun je voor een groot deel voorkomen door je bad te isoleren. Je kunt je bad bijvoorbeeld isoleren met thermokussens, isolatiedekens van glaswol, steenwol, gerecycled textiel of hennepvezel. Met weinig extra kosten bespaar je energie én geld.
Beeld: Sani-Dump
Om water te vervangen hebben we aardgas of elektriciteit nodig. Toch zijn er tegenwoordig duurzamere alternatieven. De zon als energiebron bijvoorbeeld. Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon en is een duurzame vervanging van aardgas. Dit zorgt voor een forse besparing op energie. Tijdens de warme zomermaanden kun je bijna al je warme water via de zonneboiler verkrijgen. Een goed geïsoleerde voorraadvat houdt de warmte vaak enkele dagen vast. Dat is fijn op bewolkte dagen, en de zon even niet schijnt.
Beeld: Sani-Dump
Er zijn enorm veel mogelijkheden om energie te besparen in jouw badkamer. Denk aan vloerverwarming, dubbelglas en ledverlichting. Kom langs op de boulevard en ontvang advies van onze badkamerexperts, zij vertellen je graag meer hierover!