Maak je tuin winterklaar!

Maak je tuin winterklaar!

7 november, 2017

Heb jij jouw tuin al winterklaar gemaakt? Juist nu is een goed moment om je tuin klaar te maken voor de koude, donkere wintermaanden die eraan komen. De kou valt nog mee, en de grond is nog niet kei hard. Daarnaast ben je nu goed op tijd met het winterklaar maken van je tuinmeubelen. Lees snel verder!

Tips voor een tuin die klaar is voor de winter!

Naast een aantal tuintips bespreken we ook hoe je jouw meubelen het beste kunt beschermen tegen de winter. Want naast het voorbereiden van je planten en bloemen kun je ook jouw tuinmeubelen optimaal voorbereiden. Dus hup! Ga naar buiten toe, en volg onze zes tips om je tuin winterklaar te maken!

#1: bezemen!

Stap één in het winterklaar maken is flink de bezem door je tuin halen! De bladeren vallen van de bomen en juist door op te ruimen zorg je ervoor dat het gras licht blijft vangen en dus ook groen blijft. Is het gras bevroren? Loop er niet overheen! En gaat het straks sneeuwen, laat dat dan lekker liggen tot het weer weg is!

Bron: www.croixchatelain.com

#2 Haal uitgebloeide bloemen weg

Na de zomer zijn de meeste bloemen uitgebloeid en niet meer mooi. Haal ze dan ook weg! Knip de bloem en de stengel die afsterft weg, laat de rest wel zitten! Bladeren die nog goed zijn beschermen de plant tegen vorst.

#3: Snoeien maar!

Snoei bloemen, planten en bomen voor het nieuwe jaar af! Zeker bij bomen, zoals berken- of notenbomen is het belangrijk dat je dit voor januari doet! Zorg ervoor dat je oude takken en bladeren weghaalt, waarbij je in je achterhoofd houdt dat dit ongeveer 1/3 van de plant mag zijn. De rest moet lekker laten zitten!

Bron: http://www.dewaele.com/

#4: neem je planten in bescherming

Een belangrijke tip die veel mensen vergeten bij het winterklaar maken van de tuin! Haal planten naar binnen die niet goed tegen de kou kunnen van onze winter. Let er op of je planten vorstgevoelig zijn of niet, zodat je hier vroegtijdig op kunt inspelen. Plaats deze planten in potten, uit de wind en bij voorkeur op een beschutte plek. Heb jij een plant die groen blijft in de winter? Zorg dan dat je deze beschermt tijdens de koudste dagen van het jaar. Hier zijn speciale doeken voor, maar je kunt ook kiezen voor een oude kledinglap of handdoek.

#5: Buitenkraan afsluiten

Ook een nuttige tip voor het winterklaar maken van je tuin is het afsluiten van de buitenkraan. Hiermee voorkom je dat je leidingen knappen en je uiteindelijk een nieuwe buitenkraan moet aansluiten. Sluit de kraan af en zorg ervoor dat, nadat de kraan is afgesloten, je de buitenkraan zelf opendraait om het laatste water ook weg te laten lopen.

#6: Bereid je tuinmeubelen voor op de kou!

Als laatste willen we je meegeven dat het belangrijk is om je buitenmeubelen ook goed voor te bereiden op de kou die komen gaat! Stapel stoelen op en schuif banken tegen elkaar aan zodat je alles onder één beschermhoes kunt plaatsen. Bezuinig niet op een goede beschermhoes, over het algemeen geldt hierbij dat goedkoop vaak duurkoop is. Het is toch zonde als in de lente blijkt dat je meubelen niet goed beschermd waren tegen de kou. Heb je houten tuinmeubelen? Zorg dan dat je deze niet volledig inpakt. Het hout kan gaan schimmelen als er geen zuurstof bijkomt! Heb je de ruimte om tuinmeubelen binnen te zetten dan is dat een absolute aanrader. Zo weet je zeker dat het hout droog en niet koud en vochtig wordt. Kunststof tuinmeubelen kunnen heel goed buiten blijven staan in de winter, maar dek ze wel goed af of zet ze onder een afdakje.

Bron: http://www.buitenhofmeubelen.nl/

Wil je graag aanvullend advies over hoe je jouw meubelen het beste kunt beschermen tegen de winter? Kom dan langs op Wooon Leiderdorp! We kunnen je hier goed advies geven over de beste bescherming tijdens de koude winterdagen.