Tips voor een gezellige wintertuin

Tips voor een gezellige wintertuin

14 februari, 2017

Wie zegt dat de winter is om binnen te zitten? Met een beetje tijd en moeite is het buiten net zo knus en gezellig als binnen. Met deze tips zorg jij voor een gezellige wintertuin waar je met alle plezier een frisse neus haalt of zelfs uren lekker zit. Net als in de zomer, maar dan anders.

#1 Maak een overkapping tegen de winterkou

Wanneer je het binnen zitten zat bent is het heerlijk om even de tuin in te kunnen voor een frisse neus. Helaas is het in de winter veel te koud om gewoon even buiten te gaan zitten. Een beschutte plek in de tuin is dan onmisbaar. Met een warme jas, sjaal en muts kan je daar prima vertoeven en genieten van het winterschoon in je tuin. Maar hoe zorg je nou voor zo’n gezellige tuin?

#2 Gebruik vuur voor warmte

Maak het warm! Letterlijk en figuurlijk want vuur geeft naast warmte ook sfeer en gezelligheid. Dit kan traditioneel door hout te stoken in een vuurkorf, vuurschaal of een kachel. Kachels zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei stoere uitvoeringen, materialen en vormen. Ga je voor een losstaande met een grote mand met hout ernaast of bouw je hem in de overkapping?

Maak het warm! Letterlijk en figuurlijk

#3 Kies voor wintergroene vaste planten

Een groot onderdeel van de tuin zijn natuurlijk de planten, deze nemen een groot deel van de tuin in beslag. Nu is het helaas zo dat de meeste planten maar drie weken per jaar bloeien. Gelukkig zijn er ook genoeg wintergroene vaste planten te kiezen die zorgen voor genoeg groene tinten het hele jaar door! Dit zorgt al snel voor een gezelliger beeld. Fijne bijkomstigheid: wintergroene planten zijn erg onderhoudsvriendelijk.

#4 Gebruik lichtjes

Natuurlijk zit je zelf al lekker warm rond het vuur, maar hoe zit dat met de rest van de tuin? In de winter zijn de dagen kort waardoor het al snel donker wordt in de tuin. Zonde natuurlijk als de gezellige tuin dan niet meer gezien wordt. De oplossing? Lichtjes! Een veelgebruikte oplossing zijn solar lampen die overdag hun batterijen opladen en ’s avonds je mooiste planten verlichten. Dit is niet alleen leuk voor als je zelf buiten zit, maar zeker ook als je binnen zit. De tuin lijkt dan een verlengde van de woonkamer.

#5 Hang een vogelhuisje op

Het vrolijke gezang en gefladder van vogeltjes voegt een hele nieuwe dimensie toe aan je tuin. Hang een vogelhuisje op met hierin wat zaadjes, nootjes en/of een vetbolletje. Hiermee krijg je gegarandeerd leuke bezoekers in je tuin!