7 Slimme ventilatietips

7 Slimme ventilatietips

11 april, 2018

Wel 1/3 van de Nederlanders kampt met slaap- en gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door een ongezond binnenklimaat. Dit komt door teveel vocht en een gebrek aan frisse lucht. Van ons krijg je de belangrijkste tips en weetjes voor een gezond binnenklimaat.

In een slecht geventileerde ruimte is het vochtig en er kunnen schimmels en bacteri├źn ontstaan. Vervolgens krijg jij hier weer kwaaltjes als hoofdpijn, benauwdheid, huidaandoeningen en gevoelige ogen. Toch hebben veel mensen dit niet goed voor elkaar. Wist je dat wel 80% van de Europeanen zijn woning niet goed ventileert en dat kinderen tot wel 3 keer meer kans hebben op gezondheidsklachten in een vochtig huis? Daarom hier 7 tips voor een goede ventilatie.

#1 Lucht veel, niet lang

Het positieve effect van een open raampje is een halfuur nadat het raam gesloten is alweer verdwenen. Meerdere keren per dag (10 minuten) luchten heeft meer effect!

#2 Droog de douchewand

Wanneer de wanden van de douche schoongeveegd worden na gebruik, hoeft het water niet te verdampen en verdwijnt het vrijwel direct in de afvoer. Voor een paar euro heb je al een raamwisser.

Bron: VTwonen

#3 Kou trekt vocht aan

Zorg daarom dat het nooit kouder wordt in huis dan 15 graden.

#4 Plaats een ventilatiesysteem

Heb je al een ventilatiesysteem? Zie dan tip 5. Vaak is het zo dat hoe beter een huis geïsoleerd is, hoe slechter het ventileert. Ventilatiesystemen voeren de ongezonde lucht naar buiten en laten de frisse lucht naar binnen.

#5 Onderhoud je ventilatiesysteem

Laat deze elke twee jaar controleren en onderhouden om vocht- en vuilophopingen te voorkomen.

Bron: VTwonen

#6 Houd de badkamer gesloten

Om de badkamer goed te laten ventileren en te voorkomen dat het vocht het huis intrekt is het belangrijk om na het douchen de deur zeker 3 uur dicht te houden en het raam open. Geen raam in de badkamer? Zet dan de deur wagenwijd open en ook een raam in de buurt. Vocht verminder je ook door de was buiten te drogen, de vloer te drogen na het dweilen, door te koken met de deksel op de pan en vergeet de afzuigkap niet!

#7 Gebruik geen schadelijke stoffen in huis

Binnen roken en schilderen met schadelijke verf heeft direct een negatief effect op de luchtkwaliteit. Kies dus voor verf zonder oplosmiddel en rook niet binnen!