Bruynzeel header.jpg

Zo deel je jouw keuken praktisch in

Op zoek naar een nieuwe keuken? Dan moet deze aan al je wensen en gemakken voldoen. Want naast een mooie kleur, moderne materialen en apparatuur wil je dat hij ook lekker werkt. Met een praktische indeling geniet je nog langer van je keuken. We geven je een aantal tips die van pas komen bij het ontwerpen van jouw ideale keuken.

 

Hoe wordt de keuken gebruikt?

Wil je een keuken die vooral aan al jouw praktische eisen voldoet? Begin dan bij het gebruik van de keuken. Stel jezelf vragen als: wat mist er op dit moment in je keuken of wat vind je fijn aan je huidige keuken? Wie kookt er binnen jullie huishouden en wat vindt hij of zij belangrijk? Is er behoefte aan een hoog werkblad of een lage om comfortabel te werken in de keuken? Wil je zicht naar buiten of heb je graag contact met de woon- of eetkamer? Waar berg je voorraad,apparatuur en glaswerk op? Doe je dagelijks boodschappen? Dan is een grote koelkast overbodig. Haal je wekelijks boodschappen in huis dan is opbergruimte juist nodig. Bak je graag? Denk aan een extra oven of eentje met speciale functionaliteiten. Hetzelfde geldt voor een inbouw koffiezetapparaat, wijnklimaatkast of vaatwasser; het is jouw keuken die je kan aanpassen aan jouw leefstijl.

Bruynzeel.jpg

Bron: Bruynzeel


Opdelen van je keuken in vijf keukenzones

Om jouw praktische vereisten toepasbaar te maken in het keukenontwerp, maakt Bruynzeel keukens onderscheid tussen vijf verschillende keukenzones:
1. Voorraad: Sla hier koffiebonen, pasta, conserven en gekoelde levensmiddelen op.
2. Opbergen: De ideale plek voor borden, kopjes, glazen en bestek.
3. Spoelen en afval: Zone voor de spoelbak, kraan, vaatwasser, schoonmaakmiddel en afvalemmers.
4. Voorbereiden: Hier vind je genoeg ruimte om voorbereidingen te treffen op het koken met werkbestek, keukenapparatuur en kruiden.
5. Koken en bakken: Zone met de kookplaat, oven, magnetron en afzuigkap. Hier is ook direct ruimte voor pannen en kookgerei.

Elke opstelling is op functionele wijze in te delen volgens deze zones. Of je nu gaat voor een keuken in U-opstelling, een hoekkeuken of een keuken met kookeiland.Zowel voor linkshandigen als rechtshandigen. Dat bespaart je veel tijd en energie in de keuken! 

Opstellingen Keukens.jpg
Bron: Bruynzeel


De kosten van een nieuwe keuken

Ook vrij praktisch: het beschikbare budget. Zeker niet onbelangrijk en misschien wel jouw uitgangspunt. Het is belangrijk om een realistisch beeld te hebben van de kosten. Gemiddeld betaal je voor een nieuwe keuken tussen de €7.000 en €20.000, maar het kan altijd goedkoper of duurder afhankelijk van materialen en je wensen. Maak een lijst met zaken die je echt nodig hebt en punten die je graag wil maar geen vereiste zijn. Zo kun je beter inschatten waar je op kunt besparen zonder in te leveren op kwaliteit of gebruiksgemak.

kvik.jpg
Bron: Kvik


Slimme kastindelingen voor je keuken

De ideale keukenopstelling gevonden? Dan is het tijd om kastindelingen te kiezen. Ga je voor lades of deuren? En kies je voor hoge kasten met extra opbergruimte en verschillende lades, voor extra hoge lades of een carrouselkast in de hoek? Alle opties hebben hun eigen voor-en nadelen. Overweeg dus vooral wat jij belangrijk vindt en overleg het met één van de keukenadviseurs op WOOON. Loop binnen of maak een afspraak bij Bruynzeel keukens, Kvik, Keukenconcurrent, Kitchen4All en Keukenstunter.