d24747314a4e417f4be07dca827c7fea39f3ed3a.jpeg

Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is bepalend voor de rest van je dag. Wie de dag uitgeslapen begint, heeft de gehele dag meer energie en kan zich beter focussen. Maar andersom werkt het ook: ben je onrustig of gespannen dan is het moeilijk om de slaap te vatten en ben je overdag moe en eerder afgeleid. Na een lange vakantie is het voor veel mensen moeilijk om hun draai weer te vinden in het normale ritme van school en werk. We geven je een aantal tips om tot rust te komen voor het slapengaan.

Ga een stuk wandelen

Goed slapen zit in onze natuur, weet slaapexpert Swiss Sense. Net als ontspannen en een gebalanceerd leven leiden. Dit wordt echter vaak verstoord door externe factoren die stress veroorzaken. Probeer in die gevallen zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven, tipt de beddenspecialist in haar blog. En hoe doe je dat nu beter dan door letterlijk ín de natuur te zijn? Een fijne wandeling of – mocht je tijd hebben – zelfs door te kamperen! Tijd om je gedachten te ordenen of van je af te zetten. Sporten en bewegen helpen je bij een goede nachtrust. Maar sport niet 2 á 3 uur voordat je gaat slapen, want dan maak je je lichaam weer actief.

download (15).jpeg

Afbeelding: Auping

Breng rust in je slaapkamer

Het is belangrijk om ten minste één plek te hebben waar je altijd tot rust komt. Geen afleiding van externe factoren zoals een televisie of mobiele telefoon. Alleen jij en je eigen gedachten. Auping geeft op haar blog extra tips over beeldscherm-vrij naar bed gaan. Want waarschijnlijk kruip je ’s avonds nog even achter je laptop, scroll je door Instagram of kijk je nog een aflevering van je favoriete serie. Het blauwe licht van deze schermen zorgen ervoor dat je melatonineritme in de war raakt. Je lichaam maakt melatonine aan zodra het schemerig wordt buiten en zorgt ervoor dat je moe wordt. Het blauwe schermlicht stopt deze melatonineproductie en maakt je lichaam wakker; klaar voor de dag. Leg daarom een uur voordat je gaat slapen alle beeldschermen weg. Is je telefoon je wekker? Zet hem dan op vliegtuigstand, dan slaap je beter.

Je slaapkamer is de ideale ruimte om je juist even in rust terug te trekken. Een rustige en donkere slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust. Dus ruim op, doe het licht uit, zorg voor verduisterende gordijnen en zorg voor een ideale slaapkamertemperatuur (18 graden).

download (16).jpeg

Afbeelding: Swiss Sense

Ga ontspannen naar bed

Neem de tijd om je klaar te maken voor de nacht en ga niet gestrest naar bed. Een warme douche of een ontspanningsoefening kan helpen om te relaxen. Een goed hulpmiddel is een ademhalingsoefening. Leg je handen op je buik. Je handen gaan omhoog bij het inademen en omlaag bij het uitademen. Een paar minuten bewust ademhalen zorgt er niet alleen voor dat je meer tot jezelf komt, het zorgt er ook voor dat je even je gedachten verzet. Een ademhalingsoefening zoals onderstaande kan hierbij helpen:

Adem 2 seconden in en 4 seconden uit; herhaal dit vijf keer. Adem vervolgens 3 seconden in en 6 seconden uit; herhaal dit ook vijf keer. Adem ten slotte 4 seconden in en 8 seconden uit; herhaal dit tien keer. Grote kans dat je inmiddels al in slaap bent gevallen! Door deze ademhalingsoefening ga je steeds langzamer ademen. Deze oefening heeft daardoor een kalmerend effect op je lichaam en zenuwstelsel.

Ook ontspannend en comfortabel warm: een ontspannen bad, een massage of een saunabezoek!

download (17).jpeg

Afbeelding: Goossens

Zorg voor een goed matras

Een matras is enorm bepalen voor het slaapcomfort en in hoeverre je lichaam tot rust komt in bed. Kijk bij de aankoop van een matras vooral naar je persoonlijke wensen, tipt Goossens. Heb je het vaak warm/koud ’s nachts, ben je op zoek naar veerkrachtigheid, een stevige ondersteuning of juist een heel zacht matras? Ten eerste is het belangrijk dat je ruggengraat na een lange dag weer terug in haar natuurlijke vorm kan uitrusten. Zorg er dus voor, dat wanneer je brede schouders hebt en wat smallere heupen, dat de schouders niet te ver inzakken en dat er dus bij de schouders meer ondersteuning in het matras zit zodat de ruggengraat recht blijft.

Het belang van een fijn bed, matras en boxspring kunnen we niet vaak genoeg herhalen. Kun je meer slaaptips gebruiken of ben je toe aan een nieuw matras? Bezoek één van de slaapspecialisten GoossensAupingSwiss SenseBeter BedHästensMorganaTempur Store en Totaalbed. Bij WOOON slaag je gegarandeerd!